Heder og ære

Stockholm-feis 2011. Hilde Magda Juul t. v., Åse Kristine Waglen i midten.

Konkurranser – feis
Konkurranser i irsk dans kalles feis (utt: fesh). For å danse i konkurranse, må du være tilsluttet en autorisert danselærer, dvs en danselærer som har godkjent eksamen i irsk dans (TCRG). Det konkurreres i light jig, light reel, slip jig, heavy jig, hornpipe og set dance innenfor solodans, og i ceili og figure dance innenfor gruppedans. I solo dans har hver av dansene 5 nivåer: beginner, novise, intermediate, advanced og open. For å kunne gå opp til neste vanskelighetsnivå i en dans, må du ta 1. eller 2. plass i ditt nivå i en feis. Man kan konkurrere i ulike nivåer for ulike danser, f.eks. beginners i light reel og novise i heavy jig.

I Norden arrangeres en årlig feis for de nordiske landene i november. Her kan alle delta, uavhengig av aldersgruppe, ferdighetsnivå og hvor lenge du har danset, og du trenger ikke å danse hos en autorisert danselærer. Du velger selv hvilket nivå du vil konkurrere i, eneste kriterium er at du er medlem av Nordic Society of Irish Dancers (det er gratis). Mer om den nordiske feisen finner du på: www.nsid.org

Våre elever har høstet mange medaljer i Nordisk mesterskap, både i solokonkurranser, ceili og show. Nordiske Champion under 18 2011 var Victor Berg fra Sound-Irish Dance Factory.

Graderingseksamen
Graderingseksamener (grade exams) er et progressivt graderingssystem laget av den irske dansekommisjonen An Comisiun. Det er tilsammen 12 graderinger som leder frem til et Dancers Diploma. Hver gradering består av bestemte danser med økende vanskelighetsgrad. Gradringene må tas i kronologisk rekkefølge, og hver grad må bestås før du kan gå opp i neste. Graderingseksamener tas foran en godkjent dommer, og du får diplom og karakter med kommentarer for hver grad du tar. Graderingssystemet er en ypperlig måte å jobbe seg gjennom de forskjellige dansene i irsk dans. Å ta graderingseksamen gir motivasjon til å trene teknikk og trinn både for barn og voksne. Du kan ta graderingseksamen på den nordiske feisen, f.eks.